In dit dossier werden negen beklaagden als dader of mededader vervolgd voor mensensmokkel en poging tot mensensmokkel met verzwarende omstandigheden in de periode tussen november 2019 tot juli 2020. Ze worden ook vervolgd voor deelname aan de besluitvorming, aan de voorbereiding of uitvoering van activiteiten van een criminele organisatie, en voor illegaal verblijf.

Het ging om een organisatie van voornamelijk mannen van Soedanese nationaliteit. Zij waren bijzonder actief in de Brusselse regio en op de autosnelwegparkings bij Aarlen, dicht bij de grens met het Groothertogdom Luxemburg. Het Maximiliaanpark in Brussel diende als locatie om transmigranten te ronselen om de oversteek naar het VK te maken, voor bedragen tussen 700 en 1.200 euro afhankelijk van het profiel van de migrant. Vanuit Brussel werden de transmigranten naar de parkings bij Aarlen gebracht waar ze in vrachtwagens werden geladen. Zowel de smokkelaars als de vertrekkandidaten verbleven soms een aantal dagen op de parkings in tenten.

Er werd een telefonieonderzoek gevoerd (retrozollers, zendmastverkeeranalyse en afluistermaatregelen). Tien nummers werden onder een afluistermaatregel geplaatst. Er waren observaties aan het Noordstation en op de snelwegparking en huiszoekingen.

Twee vrouwelijke slachtoffers die begeleid werden door PAG-ASA legden verklaringen af bij de politie. Zij verklaarden dat de hoofdbeklaagde hen elk op een ander moment bedreigd had met geweld en seksueel had geïntimideerd. Een van de meisjes raakte daarbij gewond. Zij konden verschillende smokkelaars aanwijzen op foto’s.

De rechtbank oordeelde dat er tussen de beklaagden een erg goed gestructureerd en georganiseerd verband bestond met een duidelijke taakverdeling tussen het grote aantal leden (leiders, ronselaars, inladers … ). Ook voor de materiële organisatie (het indelen van de tentenkampen op de parking, ticketverdeling, het organiseren van een constante stroom van slachtoffer, innen van gelden, het ondernemen van verschillende pogingen indien de kandidaten werden geïntercepteerd, …), de bestendigheid van de organisatie en de systematiek en hoge frequentie waarmee de feiten werden gepleegd zijn allemaal elementen die het bestaan aantonen van een goed georganiseerde criminele organisatie die zich onderscheidt van een vereniging. De feiten werden gepleegd in onderling overleg. In de tapgesprekken was er ook sprake van verschillende leden die geld overmaakten naar het buitenland.

De rechtbank achtte de feiten van mensensmokkel met verzwarende omstandigheden bewezen.

Twee beklaagden werden ook veroordeeld als leidend persoon binnen de criminele organisatie. Zij bepaalden wanneer er naar de parkings werd gegaan, wie er mocht gaan en hoeveel mensen er konden instappen. Zij werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk vijf jaar en veertig maanden en tot geldboetes van 1.644 euro en 832 euro. Vijf beklaagden werden eveneens veroordeeld voor de deelname aan de besluitvorming binnen de criminele organisatie. Ze inden geldsommen en onderhandelden over de prijs. Zij werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier jaar en tot geldboetes tussen de 1.456 euro en 10.192 euro. Twee beklaagden werden veroordeeld voor de deelname aan de voorbereiding of uitvoering van activiteiten. Zij hielpen bij het inladen van de vrachtwagen en voerden opdrachten uit die ze kregen van de andere leden. Ze werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van dertig maanden en tot geldboetes van 8.320 euro en 8.944 euro.

Voor de tenlastelegging illegaal verblijf werden afzonderlijke straffen opgelegd en werd er aan alle beklaagden een gevangenisstraf van drie maanden opgelegd.

Er werd beroep ingesteld door verschillende beklaagden en het parket.

Het hof van beroep bevestigde het vonnis in grote mate in een arrest van 15 oktober 2021. De strafmaat van de hoofdbeklaagde en de geldboetes werden bevestigd, voor de andere beklaagden werd de gevangenisstraf verminderd.