Recht op een gezinsleven
Familieleden van personen die wettig verblijven in België – zowel burgers van buiten de EU als Belgen en EU-burgers – kunnen een verblijfsrecht vragen op basis van gezinshereniging. Voor elk van die categorieën gelden andere voorwaarden, zijn andere documenten nodig en komen andere familieleden in aanmerking.
Verblijft het familielid nog in het buitenland, dan moeten het daar een visumaanvraag indienen op de Belgische diplomatieke post. Is het familielid al in België? Dan kan de aanvraag op de gemeente. Een aanvraag bij de gemeente is in principe niet mogelijk voor familieleden van personen van buiten de EU.
Geen individuele begeleiding van de procedure
Myria doet geen individuele begeleiding van de procedure gezinshereniging. Dit betekent dat Myria niet helpt met:
- Invullen visumaanvraagformulieren (online of op papier)
- Boeken afspraak bij VFS/TLS om de aanvraag in te dienen (externe dienstverleners van de diplomatieke posten)
- Verificatie documenten die vereist zijn voor de gezinshereniging
- Ondersteuning bij het bekomen van visa voor derde landen waar de diplomatieke post gevestigd is
- Ondersteuning bij het vinden van financiële middelen om de kosten van de procedure te dekken
- Contacten met de diplomatieke post om een afspraak voor de indiening te verkrijgen of om toestemming te krijgen voor een indiening op afstand (per e-mail)
- Contacten met DVZ in verband met het ontbreken van documenten, het motiveren van humanitaire visumaanvragen, het motiveren van omstandigheden van laattijdige indiening, verzoeken herziening, ...
Gezinshereniging met begunstigden van internationale bescherming
Voor gezinshereniging met personen die erkend werden als vluchteling of een statuut van subsidiaire bescherming hebben in België, gelden specifieke voorwaarden. Rond deze materie heeft Myria een gezamenlijk project met UNHCR, het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties.
[Nieuwsbrief] Myriade oktober 2024
Partnervergadering over gezinshereniging met begunstigden van internationale bescherming, Esperanto bood de afgelopen tien jaar opvang aan 156 minderjarige slachtoffers van mensenhandel en/of -smokkel en de Campagne BE SAFE.
[Nieuwsbrief] Myriade september 2024
Detachering, een belangrijk kanaal van mobiliteit voor derdelanders; gezinshereniging, nog altijd veel obstakels; een recordaantal aanmeldingen van vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel én de opvangcrisis.
[Persbericht] Detachering, een belangrijk kanaal van mobiliteit voor derdelanders
Myria publiceert met Economische migratie, vrij verkeer en studenten de vierde katern van zijn jaarverslag Migratie in cijfers en in rechten 2024. De arbeidsmigratie van buiten de EU stabiliseert in 2023 en er zijn meer onderdanen van derde landen gedetacheerd in België dan in 2022.
[Persbericht] Opvangcrisis: Europa wijst opnieuw op de tekortkomingen van België
Het Comité van Ministers van de Raad van Europa heeft aangegeven dat België niet voldoende doet om de opvangcrisis op te lossen. Myria en het FIRM stellen in een reactie dat de federale regering tot nu toe geen toereikende maatregelen heeft genomen om het gebrek aan opvangplaatsen voor asielzoekers op te lossen.
[Persbericht] Gezinshereniging, nog altijd veel obstakels
In de katern Recht op een gezinsleven stelt Myria de voornaamste cijfers voor op basis van de gegevens rond de visa en de eerste verblijfstitels die werden afgeleverd om familiale redenen. Een analyse van het indienen van de aanvraag voor gezinshereniging op afstand komt aan bod, evenals de moeilijkheden om de visumaanvraag voor gezinshereniging binnen de termijnen in te dienen.
[Nieuwsbrief] Myriade augustus 2024
In de Myriade van augustus: 20.594 gecombineerde vergunningen in 2023, de herziene richtlijn inzake de bestrijding van mensenhandel, en het Conference report van EMN België over de uitvoering van het Europees Pact inzake Migratie en Asiel.