Toegang tot het grondgebied
Burgers uit landen van de Schengenzone en de Europese Economische Ruimte hebben geen visum nodig om toegang te krijgen tot het Belgische grondgebied. De meeste anderen wel. Wie een visum krijgt en voor hoe lang, regelden de EU-lidstaten in een gemeenschappelijk Europees visumbeleid.
Visa voor kort verblijf: minder dan 3 maanden
Visa voor kort verblijf worden ook wel Schengenvisa genoemd. Met zo’n visum reis je in principe in de hele Schengenzone vrij rond. Wie een visum voor kort verblijf wil aanvragen, doet dat bij de diplomatieke vertegenwoordiging van de lidstaat waarnaar hij het eerst wil reizen. Heeft die geen vertegenwoordiging? Dan kan een andere EU-lidstaat de aanvraag in zijn plaats behandelen.
Visa voor lang verblijf: langer dan 3 maanden
Visa voor lang verblijf zijn een nationale bevoegdheid. Wie zo’n visum voor België wil aanvragen, kan dat alleen bij de Belgische diplomatieke posten in het buitenland doen. Die sturen de aanvraag dan door naar de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). De DVZ beslist of de aanvrager aan de voorwaarden voldoet of dat er verder onderzoek nodig is.
[Nieuwsbrief] Myriade januari 2025
In onze nieuwsbrief van december: het Jaarverslag Mensenhandel en mensensmokkel, de zesde en laatste katern van het Jaarverslag Migratie in cijfers en in rechten over de Belgische nationaliteit, overleg met Frontex, ...
[Nieuwsbrief] Myriade november 2024
Publicatie van de vijfde katern van het jaarverslag, gewijd aan internationale bescherming, de nota “Eén jaar Afrin in de Belgische praktijk”, cijfer van de maand, EMN publiceert een “inform” en de resultaten van een “ad-hoc query”.
Nota – één jaar Afrin in de Belgische praktijk
Myria heeft de aanpassingen in de Belgische administratieve praktijk geanalyseerd inzake de indieningsmodaliteiten van een visumaanvraag gezinshereniging. Die zijn er gekomen na het arrest-Afrin van het Hof van Justitie in april 2023.
[Persbericht] Opvangcrisis: Europa wijst opnieuw op de tekortkomingen van België
Het Comité van Ministers van de Raad van Europa heeft aangegeven dat België niet voldoende doet om de opvangcrisis op te lossen. Myria en het FIRM stellen in een reactie dat de federale regering tot nu toe geen toereikende maatregelen heeft genomen om het gebrek aan opvangplaatsen voor asielzoekers op te lossen.
[Nieuwsbrief] Myriade juli 2024
In onze nieuwsbrief van juli: de rechten van verstekelingen eindelijk beter gerespecteerd, onze katern “Toegang tot het grondgebied”, de “Blue Heart”-campagne gelanceerd in Antwerpen, een “one pager” over de migratiebewegingen van en naar België en de Engelse versie van het jaarverslag mensenhandel 2023.
[Persbericht] Gaza: Nood aan soepelheid voor de indiening en behandeling van visumaanvragen
Sinds eind 2023 heeft Myria heel wat meldingen ontvangen van en voor Belgen van Palestijnse origine of Palestijnen met een verblijfsrecht in België.