Myria beveelt ook aan om voor elk slachtoffer van mensenhandel systematisch een verklaring van benadeelde persoon in te voeren om zijn rechten tijdens de strafprocedure te waarborgen.

De juridische begeleiding van slachtoffers door gespecialiseerde opvangcentra is van essentieel belang. Dat helpt om het slachtoffer uit te leggen wat zijn rechten zijn en hem tijdens de strafprocedure te begeleiden (verhoren, informatie over de opvolging, ondersteuning, enz.). De centra stellen het slachtoffer ook voor om met het oog op een vordering tot schadeloosstelling zich door een advocaat te laten bijstaan. Die wordt doorgaans aangesteld wanneer de zaak zich in de eindfase bevindt: ofwel omdat het onderzoek wordt afgesloten en er een zitting voor de raadkamer is gepland voor de regeling van de rechtspleging, ofwel zelfs nog wanneer de zaak op de rol wordt gesteld. Wanneer dat nodig is, wordt de advocaat soms vroeger aangesteld (bijvoorbeeld wanneer er gedetineerden zijn en het dossier snel zal worden afgesloten).

De snelle aanstelling van een advocaat zorgt er niet alleen voor dat het slachtoffer inzage krijgt in het dossier. De onderzoeksrechter kan indien nodig dan ook om bijkomende onderzoekshandelingen worden gevraagd mocht het onderzoek onvolledig zijn gevoerd. Op die manier wordt ook vermeden dat de advocaat op de zitting van de raadkamer te horen krijgt dat het om een lijvig dossier gaat en hij dus geen tijd meer heeft om het op een behoorlijke manier in te studeren, om de belangen van het slachtoffer optimaal te kunnen behartigen. Meer in het algemeen wordt het slachtoffer zo in alle fasen van de procedure vertegenwoordigd en kan het een standpunt innemen wanneer de dader van de feiten bijvoorbeeld om een confrontatie vraagt.

Nadat een slachtoffer de mogelijkheid gekregen heeft in het slachtofferstatuut te stappen, kan een aangestelde advocaat de belangen van het slachtoffer beter behartigen bij problemen tijdens de procedure van het statuut of in de aanloop naar het proces. Het moet slachtoffers ook in staat stellen met kennis van zaken te beslissen om zich al dan niet burgerlijke partij te stellen en een schadevergoeding te vragen.