In dit dossier betreffende een massagesalon werden verschillende beklaagden, vooral met de Thaise nationaliteit, vervolgd voor mensensmokkel, mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting, valsheid in geschrifte en witwassen.

De rechtbank wijst er nogmaals op dat de grens tussen mensensmokkel en mensenhandel soms vaag is en dat mensensmokkel al snel in mensenhandel kan uitmonden wanneer de vrije keuze van de persoon in het gedrang komt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer ‘gesmokkelde’ personen achteraf tot ontucht worden aangezet of zich moeten prostitueren (zoals bedoeld door artikel 433quinquies van het Strafwetboek).

De rechtbank veroordeelt de beklaagden voor alle betichtingen te hunner laste. Uit het dossier bleek (vaststellingen van de politie, telefoontaps, observaties, huiszoekingen, verklaringen van slachtoffers en daders) dat ze deel uitmaakten van een organisatie, die zich bezig hield met mensensmokkel en exploitatie van de prostitutie. Ze vormden een tak van een Thais mensensmokkelnetwerk dat jonge vrouwen en transseksuelen met valse papieren naar België bracht. Voor heel wat jonge vrouwen was de eindbestemming het Verenigd Koninkrijk. De jonge vrouwen moesten tussen de 6.000 en 15.000 euro betalen om Thailand te kunnen verlaten. Het luchthavenpersoneel werd er omgekocht om valse paspoorten door de vingers te zien. Na hun aankomst in België werd hun transfer naar het Verenigd Koninkrijk voorbereid (met valse paspoorten) of een lang verblijf in België via schijnsamenlevingscontracten met Belgische mannen. De jonge vrouwen kwamen in massagesalons terecht waar ze hun seksuele diensten moesten aanbieden om hun reisschulden terug te betalen. Hun documenten werden afgenomen totdat ze hun schulden hadden betaald.

Verschillende personen waren verantwoordelijk voor de opvang van de jonge vrouwen, hun vervoer, valse papieren, … Uit telefoontaps is gebleken dat codes werden gebruikt voor de jonge vrouwen (‘varkens’) en voor de seksuele relaties met de klanten (‘baby’).

Twee beklaagden leidden de organisatie vanuit Thailand (de één hield zich bezig met valse documenten, de andere rekruteerde meisjes die Thailand wilden verlaten), een derde stond in voor de opvang in Europa (verblijfsdocumenten in België, kandidaten zoeken voor samenlevingscontracten en plaatsing van jonge vrouwen in massagesalons). Een andere beklaagde is de exploitante van het massagesalon waar de meisjes waren tewerkgesteld. Ze hield de helft van hun inkomsten voor zich. Nog anderen moesten de documenten en samenlevingscontracten bijhouden.

Het geld dat afkomstig was van illegale activiteiten in het Verenigd Koninkrijk werd via verschillende beklaagden in België witgewassen.

De rechtbank spreekt gevangenisstraffen uit van één tot vijf jaar. Opvallend zijn ook de straffen van verbeurdverklaring van een overeenstemmend bedrag van in totaal 195.000 euro, dat forfaitair en eerlijk wordt verdeeld al naargelang de betrokkenheid van elke beklaagde in de feiten.

Deze beslissing werd grotendeels bevestigd door het hof van beroep van Brussel in een arrest van 15 januari 2013.