Dit dossier betrof feiten van mensensmokkel door een Albanese bende die opereerde vanop snelwegparkings op de E40 richting Frankrijk.

Het dossier werd opgestart toen de politie informatie ontving over mogelijkse mensensmokkel in een koelwagen die zou plaats vinden op een bepaalde nacht op een parking. Op basis daarvan werd een observatie gedaan. Er werden die nacht inderdaad verschillende smokkelaars en 13 slachtoffers aangetroffen. De aangehoudenen werden verhoord, er gebeurde een telefonieonderzoek, uitlezing van gsm-toestellen, afluistermaatregelen en informatie-uitwisseling met de Britse politie. Daaruit bleek dat de organisatoren van de mensensmokkel in het VK zaten. Vandaar uit werden prijzen bepaald, chauffeurs gezocht … Op het Europese vaste land; ofwel vanuit Albanië, ofwel vanuit een hotel in de regio van Gent werden slachtoffers geronseld. De organisatie was gespecialiseerd in gegarandeerde mensensmokkel waarbij vaak de vrachtwagenchauffeurs zelf betrokken waren. Er werden prijzen tussen de 8.000 en 13.000 pond gevraagd. Drie van de beklaagden waren zulke vrachtwagenchauffeurs. Er vonden ook levensgevaarlijke tochten plaats in koelwagens. En er waren ook verschillende minderjarige slachtoffers. Uit het onderzoek bleek dat de organisatie al vijf jaar bezig was met de smokkelpraktijken. Verschillende leden van de bende waren familie van elkaar.

Er werden 19 beklaagden vervolgd voor mensensmokkel of mededaderschap (art. 66 Strafwetboek). Drie beklaagden werden in het VK gearresteerd maar verzetten zich tegen een uitlevering naar België. Een andere beklaagde werd in Hongarije gearresteerd. De rechtbank oordeelde dat om als mededader of medeplichtige (artikel 66 en 67 Sw.) aan een misdrijf te worden veroordeeld het niet vereist is dat alle bestanddelen van het misdrijf in de deelnemingshandelingen begrepen zijn. Het is voldoende dat de deelnemers wetens en willens aan de uitvoering van het misdrijf hebben meegewerkt zoals bepaald in art. 66 en 67 van het Sw.

De beklaagden werden schuldig bevonden aan mededaderschap aan mensensmokkel met verzwarende omstandigheden. De hoofdbeklaagden werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 jaar tot 10 jaar. De andere beklaagden kregen straffen van 30 maanden. Ze kregen hoge geldboetes van 1.000 euro, te vermenigvuldigen met het aantal slachtoffers, gedeeltelijk met uitstel.

Een van de beklaagden, de vriendin van een van de andere beklaagden, werd vrijgesproken wegens onvoldoende bewijzen. Het bedrag van 910.500 Britse pond werd verbeurdverklaard.

Myria had zich burgerlijke partij gesteld en kreeg een schadevergoeding voor de materiele en morele schade van 5.000 euro.

In een arrest van 20 november 2019 heeft het Hof van Beroep van Gent in grote lijnen het vonnis bevestigd.