Jaarverslag Mensenhandel en mensensmokkel 2021: Zichtbaar onzichtbaar

In het jaarverslag wordt via externe bijdrages en aanbevelingen aandacht besteed aan de discussies over het nieuwe wetsontwerp rond sekswerk en de mogelijke gevolgen voor mensenhandel. Daarnaast schetst de Nederlandse Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in een interview zijn visie over de aanpak van mensenhandel in Nederland. 

Zichtbaar onzichtbaar verwijst niet alleen naar de schemerzone waarin slachtoffers van mensenhandel momenteel actief zijn naast andere sekswerkers die in een veiliger kader werken. Deze titel is ook enigszins van toepassing op dit verslag zelf, dat tot stand kwam in het ongewisse over de uitkomst van het huidige debat rond het seksueel strafrecht. 

Ook al wordt de weg naar een betere erkenning van sekswerk ingeslagen, dan nog blijven er ernstige redenen voor bezorgdheid wat de mogelijke implicaties voor de strijd tegen mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting betreft, mogelijk zelfs voor de strijd tegen mensenhandel met het oog op economische uitbuiting. Sekswerk is heel divers. Het wetsontwerp werpt dus niet alleen vragen op met betrekking tot het wettelijke instrumentarium, maar ook op het implementatieniveau. Met dit verslag wenst Myria bij te dragen aan de reflectie over dat actuele thema.

Inleiding

Deel 3: Aanbevelingen

Jaarverslag Mensenhandel en mensensmokkel 2021: Zichtbaar onzichtbaar