Vrij verkeer in de EU

Het vrij verkeer van personen is een van de hoekstenen van de Europese Unie. Werknemers kunnen zo tijdelijk en in loondienst in een andere lidstaat gaan werken. Zelfstandigen en bedrijven uit de EU hebben dan weer het recht om zich vrij in een andere lidstaat te vestigen.

Vrij verkeer van personen in de EU

Iedere EU-burger is vrij om zich in een andere EU-lidstaat te vestigen om daar te werken of er een zelfstandige activiteit te ontplooien. In principe is daarvoor geen arbeids- of beroepskaart nodig. EU-burgers hebben het recht om op gelijke voet behandeld te worden als onderdanen van de EU-lidstaat waar ze zich vestigen. Ze hebben dezelfde sociale en economische rechten. De economische migratie van burgers van buiten de EU, zogenaamde derdelanders, naar België is minder omvangrijk.

EU-werknemers en hun familieleden stuiten soms op obstakels in hun recht op vrij verkeer. Myria heeft de bevoegdheid hen bij te staan met advies.

Detacheringen

Haalt een onderneming die in een andere EU-lidstaat is gevestigd een contract in België binnen? Door het vrij verkeer van diensten kan ze haar werknemers dan detacheren om in België tijdelijk een opdracht uit te voeren. De werknemer of de werkgever betaalt zijn sociale bijdragen dan in het land van de vestiging. Dat alles regelde de Europese Unie in 1996 in de zogenaamde detacheringsrichtlijn. Ook niet-EU-burgers, oftewel derdelanders, kunnen vanuit een andere EU-lidstaat in België gedetacheerd worden.