Zoek Aanbeveling
248 Aanbevelingenen Gevonden
Stel het belang van het kind voorop in alle procedures voor toekenning, verkrijging en verlies van de nationaliteit in het Wetboek van de Belgische nationaliteit
Myria beveelt aan om in het Wetboek van de Belgische nationaliteit een bepaling op te nemen die vereist dat het belang van het kind wordt vooropgesteld in alle procedures voor toekenning, verkrijging en verlies van de nationaliteit.
Neem een wijziging in het Wetboek van de Belgische nationaliteit op met betrekking tot analfabeten
Myria beveelt het parlement en de regering aan om snel een wijziging in het WBN op te nemen met betrekking tot analfabeten.
Correcte informatie en een effectief rechtsmiddel bij verlies of vervallenverklaring van de nationaliteit
Myria beveelt aan dat de wetgever voorziet in correcte informatie voor de betrokkenen bij verlies of vervallenverklaring van de nationaliteit en in een effectief rechtsmiddel in alle gevallen van verlies en vervallenverklaring waarnaar er wordt verwezen in het Wetboek van de Belgische nationaliteit.
Het niet-bindende advies van de Centrale Autoriteit inzake nationaliteit ook kan worden aangevraagd door de betrokken personen en de professionele actoren die hen begeleiden
Myria beveelt aan dat de wetgever artikel 24ter van het WNB wijzigt zodat het niet-bindende advies van de Centrale Autoriteit inzake nationaliteit ook kan worden aangevraagd door de betrokken personen en de professionele actoren die hen begeleiden (advocaten, maatschappelijk werkers ...).
Slachtoffergroepen zonder agency beter detecteren
Er is meer specialisatie nodig bij eerstelijnsdiensten die bevoegd zijn voor mensenhandel, zoals ECOSOC-teams en de FGP, om het vertrouwen te winnen van bepaalde groepen slachtoffers die worden aangetroffen binnen risicosectoren.
Een rapportageverplichting rond risico’s inzake mensenhandel invoeren in het kader van de zorgvuldigheidsplicht
In de huidige wetgeving rond de verklaring van nietfinanciële informatie en in het kader van de omzetting van de richtlijn 2022/2464 rond duurzaamheidsrapportage zou België moeten opnemen dat ondernemingen specifiek dienen te rapporteren of hun activiteiten een risico inhouden voor mensenhandel en economische uitbuiting en over hoe hun beleid mensenhandel probeert te voorkomen.
Een wettelijke zorgvuldigheidsplicht (due diligence) invoeren voor ondernemingen
België heeft nood aan een wettelijke zorgvuldigheidsplicht voor ondernemingen die actief zijn in België, al dan niet in het kader van de omzetting van de toekomstige Europese richtlijn. De Belgische overheid zou in dat verband moeten onderzoeken welk systeem het meest geschikt is voor ons land door de mogelijkheden te analyseren in de buurlanden die deze verplichting al invoerden.
Aandacht hebben voor de ketenaanpak om hogerop te geraken bij de opdrachtgevers
Volgens meerdere arbeidsauditeurs kunnen sociale dumping en mensenhandel hand in hand gaan. Het is essentieel dat alle arbeidsauditoraten en bevoegde eerstelijnsdiensten errond worden gesensibiliseerd dat sociale dumping in een aantal gevallen ook kan leiden tot de opstart van dossiers mensenhandel.
Financieel onderzoek uitvoeren met het oog op een ketenaanpak
Het financiële onderzoek kan nuttig zijn bij de ketenaanpak. In haar aanbevelingen vraagt de parlementaire commissie om grootschalige financiële onderzoeken op te nemen in een ketenbenadering voor het ontmantelen van grote internationale netwerken (“follow the money”) (aanbeveling 13). In Myria’s jaarverslag van 2019 is dat uitgebreid aan bod gekomen.
Garanderen dat FGP-secties mensenhandel in grote arrondissementen zich ook specialiseren in economische uitbuiting
Om in grote dossiers inzake mensenhandel gerelateerd aan sociale dumping uitvoerige onderzoeken te voeren, hebben de arbeidsauditeurs de medewerking van zowel de diensten van de sociale inspectie als de secties mensenhandel bij de federale gerechtelijke politie (FGP) nodig. Daartoe moeten deze FGP-secties mensenhandel zich ook specialiseren in economische uitbuiting, zoals dat in sommige regio’s in Vlaanderen al gebeurt.