Monografie Belg worden

Sinds 1984 is onze nationaliteit geregeld in het Wetboek van de Belgische nationaliteit. Maar in de 150 jaren die daaraan voorafgingen, was de wetgeving niet altijd even duidelijk. Nu eens veranderde ze in het belang van de bewindvoerders, dan weer kregen economische of emancipatorische motieven de bovenhand.

Dit boek van Myria en Wolters Kluwer biedt een uniek overzicht van de geschiedenis van de nationaliteitsverwerving in België en de totstandkoming van onze huidige wetgeving. Dat gebeurt in twee grote delen: voor en na 1984. De historisch beschrijvingen worden telkens toegelicht met voorbeelden en de concrete situatie: grafieken en tabellen geven de demografische evolutie weer van de instroom en de afkomst van de buitenlanders die Belg wilden worden.

Auteurs

- Frank Caestecker: Hoofddocent verbonden aan de vakgroep algemene economie aan de UGent; Lid van de interdisciplinary onderzoeksgroep International Trade, Investment and Migration (ITIM); Hoofddocent aan de opleiding Bestuurskunde en Publiek Management (UGent)
- Bernadette Renauld: Referendaris van het Grondwettelijk Hof; Gast-lector aan de UCL Bergen
- Nicolas Perrin: Statisticus
- Thierry Eggerickx: Professor aan het Centre de Recherche en Démographie van de UCL
- Gerard-René de Groot: Hoogleraar rechtsvergelijking en internationaal privaatrecht (Universiteit Maastricht); Gasthoogleraar aan de Universiteit van Luik, evenals leerstoel P. Harmel (2003); Parttime hoogleraar rechtsvergelijking en internationaal privaatrecht aan de Universiteit van Aruba
- Patrick Wautelet: Professor aan de Universiteit van Luik; Lid van het onderzoekscentrum CITÉ

Belg worden: van 1830 tot nu

Myria stelt het boek op 31 mei 2016 voor in de Belgische Senaat. Het uitgelezen moment voor een publieksdebat, gemodereerd door de heer Philippe van Parijs (UCL): Nationaliteit: welk evenwicht tussen individu en samenleving, welk evenwicht tussen rechten en waarden?