Zoek Publicatie
MyriaDoc 6: Vreemdeling zijn in België in 2017
In “Vreemdeling zijn in België in 2017”, wordt er ingezoomd op de kwetsbaarheid van de rechten van vreemdelingen in België op verschillende domeinen waaronder de tegenstrijdigheid vanuit de overheid, waarbij van vreemdelingen integratie vereist wordt waarvoor in de praktijk obstakels worden opgeworpen.
MyriaDoc 5: Terugkeer, detentie en verwijdering
Deze MyriaDoc: Terugkeer, tegen welke prijs? voert cijfers aan over administratieve aanhoudingen, detentie, terugkeer en verwijderingen. Myria doet ook aanbevelingen voor het beter respecteren van de grondrechten van vreemdelingen, op een kritiek moment in hun leven.
De ervaringen van hervestigde vluchtelingen in België
Met deze studie van Frank Caestecker en Ilse Derluyn (UGent) reflecteert Myria over de eerste hervestigingen in België (2009 en 2011). Door middel van interviews met de hervestigden analyseert de studie de praktische moeilijkheden in elke fase van het proces, maar ook wat er in deze mensen omging tijdens de selectie, de reis, installatie en integratie in België.
MyriaDoc 3: Het juridisch statuut van verstekelingen
Wat is het juridisch statuut van een verstekeling? Wat zijn de verplichtingen van de verschillende actoren? Hoe kan de bescherming van de grondrechten van deze bijna onzichtbare en kwetsbare bevolking gegarandeerd worden?
Migratie in cijfers en in rechten 2016
In dit jaarverslag maakt Myria de balans op van de demografische gegevens en van de situatie van vreemdelingen op het gebied van hun grondrechten. Myria doet ook aanbevelingen aan de overheden.
MyriaDoc 1: Europa in (asiel)crisis
In deze focus gaat Myria dieper in op de Europese aanpak van deze uitzonderlijke situatie in 2015 en begin 2016. Het staat stil bij het Europese spreidingsplan, met hotspots aan de buitengrenzen en relocatie van asielzoekers vanuit Italië en Griekenland.
Bijdrage aan het Universeel periodiek onderzoek door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties
Bijdrage aan Universal Periodic Review 2016 (UPR)
Naar aanleiding van de Universal Periodic Review (UPR) van januari 2016 deed Myria een reeks aanbevelingen, samen met het Interfederaal Gelijkekansencentrum en tien andere instellingen met een mandaat en expertise op het gebied van mensenrechten. De aanbevelingen gaan over de opsluiting van minderjarigen, de rechten van werknemers, het klachtenmechanisme in gesloten centra, de vermindering van de preventieve hechtenis, …
Een nieuw kader voor het Belgisch terugkeerbeleid?
De omzetting van de terugkeerrichtlijn heeft het Belgische beleid inzake detentie en verwijdering van migranten sinds 2011 sterk veranderd. Dit rapport maakt een synthese van de hervormingen, de wijzigingen en de situatie na de omzetting van deze richtlijn.
[Schaduwrapport] Committee against Torture (CAT)
In de aanloop naar de zitting van het Comité tegen Foltering van de Verenigde Naties van november 2013 diende Myria dit schaduwrapport in. Daarin wijst het op verschillende tekortkomingen, om te beginnen rond de toegang tot justitie voor het meest kwetsbare deel van de bevolking.