De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) zetten een samenwerking op ter gelegenheid van de campagne “2 miljard kilometer naar veiligheid”, een wereldwijde campagne die mensen over de hele wereld oproept om samen in een virtuele tocht de afstand die vluchtelingen ieder jaar afleggen te overbruggen.

Een nooit eerder gezien aantal van 68.5 miljoen mensen is wereldwijd gedwongen hun thuis te ontvluchten. Daarvan is de helft jonger dan 18. Het doel van 2 miljard kilometer komt overeen met het totaal van de  afstanden die vluchtelingen over de hele wereld afleggen op de vlucht voor oorlog of vervolging, op zoek naar een veilig onderdak. De “2 miljard kilometer naar veiligheid”-campagne spoort mensen aan vluchtelingen te steunen door individuele solidariteitsacties. Al deze individuele acties samen zijn een blijk van erkenning voor de weerbaarheid en de kracht van vluchtelingen.

“Deze campagne hoort in het verlengde engagement van Iedereen op het veld, ons project waar we inclusie van vluchtelingen via voetbal willen promoten. Als onze stappen het verschil kunnen maken, dan is het voor ons vanzelfsprekend om hier aan mee te werken en een voorbeeldrol in te spelen.”

#StepWithRefugees

-KBVB-

De KBVB, de nationale jeugdploegen, de Red Flames en de Rode Duivels steunen de campagne van UNHCR en vragen al hun fans om deel te nemen aan de wereldwijde beweging. Bij de lancering van de samenwerking vragen enkele spelers in een video de fans de campagne te steunen. De kilometers afgelegd tijdens de kwalificatiewedstrijden van de Rode Duivels tegen Rusland op 21 maart, internationale dag tegen racisme en discriminatie, en tegen Cyprus op 24 maart, worden aan de campagne gedoneerd. De Belgische campagne-website, www.stepwithrefugees.be, omvat een specifieke pagina met informatie over de steun van de KBVB aan UNHCR. Kassandra Missipo, Rocky Bushiri en Youri Tielemans drukken in de bijbehorende video hun steun voor de campagne uit.

Door samen te werken met de VN-vluchteligenorganisatie bevestigt de KBVB opnieuw zijn steun aan het lot van vluchtelingen over de hele wereld en promoot zo tevens waarden zoals respect, inclusiviteit, een gezonde levensstijl en duurzaamheid in de Belgische samenleving.

“We zijn trots dat de Belgische Voetbalbond de ongelooflijke inspanningen van vluchtelingen in hun zoektocht naar veiligheid erkent. Door onze krachten te bundelen met de Belgische Voetbalbond kunnen we een unieke solidariteitsbeweging in België opstarten en tonen dat vluchtelingen niet alleen staan. You’ll never walk alone”

 #StepWithRefugees

-Ruben Fierens, campagneleider UNHCR-

De campagne “2 miljard kilometer naar veiligheid” moedigt mensen aan om uit solidariteit te lopen, wandelen of fietsen en zo samen het aantal van 2 miljard kilometer te bereiken. Deelnemers die de website www.stepwithrefugees.be bezoeken, kunnen hun fitness-app (Fitbit & Strava) synchroniseren of manueel hun afgelegde kilometers toevoegen en zo bijdragen aan het wereldwijd verzamelde totaal.

In 2019 zullen mensen in 27 landen verspreid over Afrika, Azië, Centraal- en Noord-Amerika, Europa en het Midden-Oosten deelnemen aan de wereldwijde campagne. Onder hen mensen zoals jij en ik, beroemdheden zoals Ben Stiller, Jillian Michaels en Khaled Hosseini, vluchtelingen en medewerkers van UNHCR. Deelnemers kunnen er ook voor kiezen om fondsen te werven voor UNHCR of simpelweg zelf een donatie te doen. Met die fondsen kan UNHCR vluchtelingen ondersteunen door te zorgen voor toegang tot registratie- en opvangcentra, voedsel en water, onderdak, basishulp en mentale en fysieke steun.

Om mee te doen aan de campagne, surf naar www.stepwithrefugees.be.

KBVB: De KBVB wil zijn sociale verantwoordelijkheid opnemen door Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) op een gestructureerde manier centraal in zijn werking te plaatsen. Voetbal kan een manier zijn om sociale doelstellingen te bereiken. De KBVB is er zich van bewust dat het zich actief moet inzetten om met voetbal verder te gaan dan een louter sportieve prestatie op onze voetbalvelden. Om duurzame en efficiënte MVO-projecten te ontwikkelen, zet de KBVB partnerschappen met relevante partners op. De Voetbalbond zal ook jaarlijks zijn MVO-afdeling evalueren en deze evaluatiemomenten gebruiken om te blijven innoveren.

UNHCR: UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, leidt over de hele wereld de internationale actie om de rechten van vluchtelingen te beschermenen, levens te redden en vluchtelingenproblemen op te lossen. Ook tracht de organisatie voor vluchtelingen, ontheemde gemeenschappen en staatlozen een betere toekomst te bouwen. UNHCR is actief in 128 landen en gebruikt haar expertise om bijna 69 miljoen mensen te beschermen.

Contact: Voor vragen in verband met de campagne “2 Miljard Kilometer naar Veiligheid” en de samenwerking tussen de KBVB en UNHCR, gelieve fierens@unhcr.org (+32 (0)494 92 25 33) en hedeli.sassi@footbel.com te contacteren.

Sociale media: Meer informatie over het werk van UNHCR vind je op www.unhcr.be, Facebook of Twitter.