Internationale samenwerking tegen prostitutiecarrousels

De aanwezigheid van sekswerkers afkomstig uit Latijns-Amerika in België en in Europa is geen recent fenomeen. Wel merkt Myria de jongste jaren een toename van uitbuitingssituaties door criminele netwerken. De slachtoffers zijn voornamelijk vrouwen, onder wie trans vrouwen, afkomstig uit Brazilië, Colombia en Venezuela. Zij worden gerekruteerd om in Europa binnen de prostitutie te werken met de (valse) belofte dat ze er snel veel geld kunnen verdienen.  

De criminele netwerken, die bestaan uit diverse cellen op nationaal en internationaal niveau, zetten “prostitutiecarrousels” op die vrouwen dwingen om te werken in privépanden en die hun diensten in onlineadvertenties aanbieden. Deze vrouwen worden daarbij continu verplaatst van stad naar stad om uit het vizier van de autoriteiten te blijven en hun afhankelijkheid van de uitbuiters nog te vergroten. Dat bemoeilijkt hun detectie door de politie. 

Hoewel veel vrouwen zich ervan bewust zijn dat zij in Europa binnen de prostitutie zullen werken, zijn de arbeidsomstandigheden vaak dwingender en de verdiensten lager dan verwacht. Ze dienen een groot deel van hun inkomsten af te staan en de netwerken oefenen permanent controle uit.  

De opbrengsten van deze uitbuiting worden vaak versluisd naar het buitenland om er te investeren in vastgoed en vennootschappen. Internationale samenwerking en informatie-uitwisseling zijn vandaar essentieel om deze internationale criminele netwerken te ontmantelen en hun geldstromen bloot te leggen. 

Samenwerking met internetplatformen versterken

Internetplatformen en sociale netwerken spelen tegenwoordig een grote rol bij de organisatie van sekswerk in het algemeen en bij Latijns-Amerikaanse sekswerkers in het bijzonder, wat vraagt om een gerichte aanpak bij de online bestrijding van mensenhandel.  

De netwerken die actief zijn in de uitbuiting van Latijns-Amerikaanse vrouwen werken bijvoorbeeld vaak met tussenpersonen, zoals de telefonistas die via sociale netwerken en messaging apps de contacten met de klanten regelen en seksadvertenties beheren.  

De capaciteit van de politie en haar onderzoeksmiddelen moeten daarom worden versterkt en aangepast aan de nieuwe digitale context van uitbuiting. 

Myria stipt eveneens voorbeelden aan van goede praktijken, zoals de proactieve samenwerking van een seksadvertentieplatform met de politiediensten om mogelijke misbruiken te signaleren. Het pleit voor een versterking van dergelijke samenwerkingen om de detectie van slachtoffers, de identificatie van daders en het verzamelen van bewijselementen te verbeteren. 

De aandacht vestigen op Latijns-Amerikaanse slachtoffers en in het bijzonder de situatie van trans personen

In zijn verslag benadrukt Myria voorts de bijzonder kwetsbare situatie van Latijns-Amerikaanse trans sekswerkers. Om hun vertrouwen in de autoriteiten te vergroten, beveelt het aan om politiediensten, justitie en opvangcentra te sensibiliseren rond de specifieke situatie van deze doelgroep. 

Minderjarigen

Tot slot bevat het verslag een gezamenlijke bijdrage over de opvang van minderjarige slachtoffers van mensenhandel. Zo wordt een eerste antwoord geboden op een van de aanbevelingen die de Bijzondere parlementaire commissie over mensenhandel en mensensmokkel aan Myria had gericht.