Jaarverslag Mensenhandel en mensensmokkel 2022: Gebonden door schuld

39 Vietnamezen zijn in 2019 levenloos aangetroffen in een koelwagen op de smokkelroute van hun land van herkomst naar het Verenigd Koninkrijk. Dat zogenoemde “Essex-drama”, waarover het hof van beroep van Gent zich op 22 december 2022 buigt, analyseert Myria als onafhankelijk nationaal rapporteur mensenhandel uitvoerig in deze focus.

De mensensmokkel en -handel van Vietnamezen naar en in Europa is de voorbije jaren aan een opmars bezig. Daarbij worden de slachtoffers met valse beloftes over tewerkstelling gerekruteerd en steken ze zich vaak diep in de schulden. Dikwijls worden zij in levensgevaarlijke omstandigheden naar (vooral) het VK gesmokkeld en moeten ze onderweg (ook in België) en/of bij aankomst in uitbuitingsomstandigheden werken om hun smokkelschulden af te betalen.

Op basis van een diepgaande analyse van dat fenomeen trekt Myria een aantal conclusies en stelt het verschillende aanbevelingen voor.  

Daarnaast presenteert Myria in het verslag een overzicht van de beschikbare data in de strijd rond mensenhandel en mensenhandel in België. Daarbij komen de recentste gegevens aan bod naast – waar mogelijk – een terugblik naar de afgelopen tien jaar om deze in perspectief te plaatsen.

Inleiding

DEEL 4: Aanbevelingen

Jaarverslag Mensenhandel en mensensmokkel 2022: Gebonden door schuld