Myria herinnert aan een aantal aanbevelingen uit de Myriadoc 5 en formuleert er nieuwe, die van toepassing zijn op elk onrechtmatig gebruik van dwang door de politie, ook tijdens verwijderingsprocedures. Myria beveelt aan:

  • om in de regelgeving op te nemen dat de documenten, ook medische, die nuttig zijn om een klacht in te kunnen dienen, systematisch en zonder verwijl moeten worden overhandigd aan de vreemdeling en aan zijn advocaat.
  • om een informatiebrochure uit te werken over de mogelijkheden om een klacht in te dienen na een verwijdering, die voor elke verwijderingsprocedure wordt verspreid onder de vreemdelingen in een taal die zij begrijpen.
  • om jaarlijks betrouwbare en gecentraliseerde gegevens te publiceren over beschuldigingen van foltering en wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing, en over sterfgevallen van vreemdelingen (en andere personen) die onder politietoezicht staan, met vermelding van onder meer de nationaliteit van de betrokken personen.
  • om concrete maatregelen te nemen om de naleving af te dwingen van de wettelijke verplichting (door de politionele overheden) om klachten en gerechtelijke uitspraken (door de gerechtelijke autoriteiten) systematisch door te geven aan het Comité P (delen of rechtstreekse toegang tot gegevensbanken, sancties).
  • om elk jaar gecentraliseerd betrouwbare cijfers over alle klachten tegen de politie (ontvangen door het Comité P, maar ook door de AIG en door de politiediensten zelf) te publiceren.
  •  om de behandeling van deze klachten door de verschillende actoren (Comité P, AIG, politiediensten) harmonieus te laten verlopen, met behulp van één enkele applicatie die zorgt voor een betrouwbare, gecentraliseerde en transparante rapportering over het gerechtelijke en tuchtrechtelijke gevolg dat aan elke klacht is gegeven, met vermelding van de opgelegde strafrechtelijke en tuchtrechtelijke sancties en de redenen voor de seponering ervan.
  • om alle rechterlijke uitspraken over feiten die verband houden met de functie van politieagenten (veroordelingen, buitenvervolgingstelling, vrijspraken, …), te beginnen met deze die het Comité P heeft ontvangen, volledig, snel en anoniem online te publiceren.
  • om in de toekomstige databank van geanonimiseerde vonnissen (bepaald door artikel 782bis van het Gerechtelijk Wetboek) een specifieke codering op te nemen van zaken waarbij politieagenten betrokken zijn, om de toezending ervan aan het Comité P en de raadpleging door het publiek te vergemakkelijken