Europees Migratienetwerk (EMN)
Myria is een van de partners bij het Belgisch Contactpunt van het Europees Migratienetwerk (EMN). Myria is zo lid van het bestuurscomité van het Contactpunt en neemt actief deel aan de dagelijkse werking. Dat doet het samen met het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS), Fedasil en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) die ook belast is met de coördinatie.
Het Europees Migratienetwerk (EMN) werd opgericht door de Beschikking van de Raad van 14 mei 2008 (2008/381/EC). Die voorziet dat in elke lidstaat een Nationaal Contactpunt het netwerk ondersteunt, onder de coördinatie van de Europese Commissie.
Het hoofddoel van EMN is "betrouwbare, objectieve, vergelijkbare en actuele" informatie over asiel en migratie te leveren, zowel op Europees als nationaal niveau, en dit ter ondersteuning van het beleid voor de Europese Unie, de lidstaten en hun burgers.
Elk nationaal contactpunt bouwt daarvoor een nationaal netwerk uit van personen en organisaties die actief zijn op het terrein van asiel en migratie: universiteiten, onderzoeksinstituten, wetenschappelijke onderzoekers, overheidsorganen, ngo's, internationale organisaties en verder alle mogelijke geïnteresseerden.
Op Belgisch niveau verzekert een gemengd contactpunt van vier instellingen de werking van EMN : de Dienst Vreemdelingenzaken binnen de FOD Binnenlandse zaken (algemene coördinatie), het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen, het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil) en het Federaal Migratiecentrum (Myria).
De beslissing om een Belgisch EMN-contactpunt op te bouwen met meerdere instellingen werd genomen op 1 november 2008 door de toenmalige minister van het Asiel- en Migratiebeleid, in navolging van de Beslissing van de Europese Raad van 14 mei 2008.
EMN maakt niet alleen jaarlijks een algemeen beleidsrapport op inzake asiel en migratie, maar ook meerdere rapporten over specifieke thematieken. Een gemeenschappelijk werkprogramma legt jaarlijks thematische studies vast. Op basis van een gemeenschappelijke vragenlijst stellen de verschillende (lid)staten daarbij eersttelkens een nationaal rapport op. Daarna stelt EMN een comparatief EU-syntheserapport op.
Daarnaast beantwoordt het EMN op initiatief van de Europese Commissie of een (lid)staat op relatief korte termijn ad hoc vragen over een specifiek aspect van asiel en migratie. Zo kan op enkele weken tijd een overzicht gemaakt worden van beleid en praktijk in de verschillende (lid)staten.
EMN publiceert ten slotte ook Informs en Bulletins.
Meer informatie op de Europese EMN website en de website van het Belgische EMN Contactpunt.
- Illegal Employment of Third Country Nationals in Belgium and in the EU (EMN)
- Gezinshereniging van derdelanders in de EU: nationale praktijken (EMN, juni 2017)
- Richtlijnen om Vrijwillige Terugkeer Programma's te monitoren en te evalueren (EMN, januari 2016)
- EMN Bulletin (oktober - december 2015)
- Migratiestromen doorheen het Middellandse Zeegebied (EMN Beleidsnota, december 2015)
- Studie over mensensmokkel: eigenschappen, oplossingen en samenwerking met derde landen (november 2015)
- Vaststellen van tekorten aan arbeidskrachten en de nood voor arbeidsmigratie uit derde landen (EMN Inform, november 2015)
- Vaststellen van tekorten aan arbeidskrachten en de nood voor arbeidsmigratie uit derde landen in België en in de EU (EMN-studie, november 2015)
- Disseminatie van informatie in België en in de EU betreffende vrijwillige terugkeer: hoe irreguliere migranten te bereiken die niet in contact staan met de autoriteiten? (EMN-studie, oktober 2015)
- EMN Bulletin (juni-september 2015)
Historiek
Het Europees Migratienetwerk kreeg geleidelijk vorm. Al in 2003 lanceert de Europese Commissie een « Europees Migratienetwerk » als pilootproject met de bedoeling de uitwisseling van informatie over het gevoerde asiel- en migratiebeleid binnen de lidstaten en de Europese instellingen te verbeteren. Het project krijgt een positieve evaluatie en in mei 2008 krijgt het Europees Migratienetwerk een wettelijke basis via de Beslissing van de Europese Raad van 14 mei 2008 tot oprichting van een Europees Migratienetwerk.
De toenemende Europese harmonisering van de beleidsmaatregelen op het gebied van asiel en migratie versterkten de behoefte aan gemeenschappelijke analyses van de migratie. Het Europees Migratienetwerk is een van de instrumenten waar de lidstaten en de Europese instellingen over beschikken om objectieve, betrouwbare en actuele informatie in te zamelen. Een tweede belangrijk instrument is de toepassing van het Europees Reglement CE 862/2007 van 11 juli 2007 betreffende gemeenschappelijke statistieken over migratie en internationale bescherming.
EMN België website
Op de website van het Belgisch Contactpunt van het Europees Migratienetwerk (EMN) www.emnbelgium.be vind je actuele informatie en publicaties over migratie en asiel in België en de EU, zowel van EMN zelf, als van vele andere bronnen.
Ontdek ook meer over de activiteiten van het Belgisch Contactpunt van het EMN via hun korte presentatievideo.