… met die slogan, afgedrukt op bierkaartjes van drie fictieve on-Belgische merken – Stranga, Konstig en Kimyona – wil het Centrum alle Belgen uitnodigen om rond 18 december, de Internationale Dag van de Migrant, stil te staan bij migratie.

Een vreemd bier proeven, zelfs als het niet fictief is, zal u natuurlijk weinig bijbrengen over mensen die van elders naar ons komen. Maar een glas delen nodigt wel uit om van gedachten te wisselen over dingen die leven. En zo heb je ‘t over die nieuwe buur die je niet kent. Of over die asielzoekers die je zo vaak op televisie ziet. Of over grenzen die we graag gesloten houden.

Maar wat weten we werkelijk over de migratie naar en vanuit België? Weten we hoeveel mensen hier elk jaar aankomen en hoeveel er vertrekken? Weten we hoeveel landgenoten buitenlander of van vreemde herkomst zijn? En hoeveel ‘nieuwe Belgen’ er onder ons wonen?

België heeft iets meer dan 11 miljoen inwoners. Onder hen vinden we Belgen, buitenlanders, en buitenlanders die Belg geworden zijn. Migratie is, samen met nataliteit en mortaliteit, één van de drie factoren die de loop van een bevolking verklaren.

Vanuit zijn wettelijke opdrachten informeert het Centrum de overheid over de migratiestromen naar en van ons land. Ons nieuwe ‘Statistisch en demografisch verslag’, dat volgt uit die opdracht, zal beschikbaar zijn vanaf 18 december, de Internationale Dag van de Migrant.

Hieronder vindt u een aantal ‘snapshots’. Eigenlijk heeft zo’n voorstelling iets artificieels; het geeft de illusie van stabiliteit aan iets wat voortdurend in beweging is: instroom en uitstroom van mensen, geboortes en overlijdens, nationaliteitswijzigingen – en het samengaan van die fenomenen. De freeze frame laat iedereen wel toe om zijn kennis over de Belgische bevolking op te frissen.

… en zouden er dus 59 immigraties en 41 emigraties geweest zijn. In werkelijkheid waren er in 2012 natuurlijk veel meer dan 100 migraties: meer dan 250.000 migratiebewegingen van en naar België werden geregistreerd.

Al sinds de jaren tachtig vertoont de migratie van en die naar ons land een stijgende trend. Daarbij moet wel onderstreept dat de cijfers van 2012 tegen die trend ingaan: in vergelijking met 2011 tonen ze een belangrijke daling van het aantal migraties door vreemdelingen naar ons land.

In elk geval was de immigratie in 2012 groter dan de emigratie: meer mensen kwamen naar België dan er vertrokken. Dat gezegd zijnde is elke immigrant, op wereldschaal, ook een emigrant – en omgekeerd.

In 2012 migreerden bijna 125.000 buitenlanders naar België; 69.000 buitenlanders migreerden uit België. 24.000 Belgen keerden terug naar België; 35.000 verlieten het land. Conclusie: meer buitenlanders komen naar België dan er vertrekken; meer Belgen verlaten het land dan er terugkeren.

Van de buitenlanders die in 2012 naar België kwamen, waren meer dan 6 op 10 EU-onderdaan. Het belangrijkste continent voor niet-Europese migraties naar ons land is Afrika.

In 2012 had bijna één vijfde van de Belgische bevolking een vreemde nationaliteit bij de geboorte – ofwel 2 miljoen inwoners op 11 miljoen. Meer dan een kwart van hen was in België geboren.

Van datzelfde 2 miljoen inwoners was meer dan 1 miljoen nog steeds vreemdeling; nét geen 900.000 van hen waren sinds hun geboorte Belg geworden.

In 2012 was vier vijfde van de bevolking Belg sinds de geboorte.

Maar iemands nationaliteit – de huidige of die bij de geboorte – vertelt niet alles over zijn of haar origine of migratieachtergrond. Sommige Belgen hebben een vrij recente migratieachtergrond: ze zijn hier geboren uit ouders die geïmmigreerd zijn. Andere Belgen zijn in buitenland geboren uit Belgische ouders die geëmigreerd zijn.

… maar zoals gezegd zijn we in ons land met iets meer dan 11 miljoen.

Van dat aantal was in 2012 3 procent van Aziatische origine; twee derde van hen was sinds de geboorte Belg geworden. 5 procent was van Afrikaanse origine; van hen had ongeveer de helft ondertussen de Belgische nationaliteit.

Europeanen vormden de grootste groep inwoners van vreemde origine; van hun groep was slechts een derde Belg.

En ten slotte maakten als Belg geboren Belgen in 2012 82 procent van alle inwoners van België uit.

Zo bekeken was 1 op 5 inwoners van buitenlandse origine. Maar als je rekening houdt met de nationaliteit van de grootouders van alle inwoners van België anno 2013, dan blijkt een kwart van de bevolking van buitenlandse originete zijn.